Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A létminimum Szlovákiában 2018. július 1.-től ismét módosul. A létminimum összegéből számítódik a következő naptári évben az adómentes összeg, az adóbónusz, az az összeghatár, amely meghatározza, hogy a természetes személynek kell-e adóbevallást benyújtania és még néhány szociális juttatás összege.

 

A letminimum Szlovakiaban 2018

 

A 2018-ban meghatározott létminimum Szlovákiában

  1. július 1.-től a hivatalos létminimum összege 205,07 EUR. A tavalyi összeghez képest 5,59 EUR-al növekedett.

2019. január 1.-től ez alapján változnak a következő összegek

  • a személyi jövedelemadó számításánál az adómentes összeg
  • adómentes összeg, mely érvényesíthető a házastársra
  • gyermekekre fejenként érvényesíthető adóbónusz
  • amennyiben a természetes személy jövedelme az adott naptári évben nem ér el egy bizonyos értékhatárt, nem köteles adóbevallást benyújtani
  • szülői támogatás és gyermek után járó támogatás összege
  • a nyugdíjak minimális összege

A gyakorlatban ezekről az összegekről van szó

A munkáltató a bérszámfejtés során 2019. január 1.-től, tehát a munkavállaló januári bére kiszámítása során érvényesítheti az új adómentes összeget, amely havi szinten 328,12 EUR lesz, és az új adóbónusz összegét, amely havi szinten 22,17 EUR lesz. Mindkettőt csak abban az esetben lehet érvényesíteni, ha a munkavállaló 2018. január végéig lenyilatkozta az arra előírt nyomtatványban, hogy jogosult igénybe venni az adómentes összeget és az adóbónuszt a kiskorú gyermekeire.

Külföldi állampolgár esetében a gyermekekre vonatkozó adóbónuszt a naptári év eltelte után lehet csak érvényesíteni az éves adóelszámolásban vagy az adóbevallás benyújtása által. Ezt is csak abban az esetben, ha a külföldi személynek a Szlovákiából származó jövedelme legalább 90%-a az összbevételének.

Mennyi az adómentes összeg éves szinten

Az a természetes személy, aki maga fogja benyújtani az adóhatóság felé az adóbevallását, a 2018-as évre vonatkozó adóbevallásában érvényesítheti éves szinten az adómentes összeget, amely 3.937,35 EUR. Ugyanezt az összeget érvényesítheti bizonyos feltételek mellett az eltartott házastársára is.

A külföldi állampolgárok esetében fontos feltétel, hogy csak abban az esetben érvényesítheti a házastársa is az adómentes összeget, ha a Szlovákiából származó jövedelme legalább 90%-a az összbevételének.

2018-as évben minden eltartott kiskorú, vagy tanulmányait folytató gyermekre érvényesíthet az adózó éves szinten 266,04 EUR-t adóbónuszként. Természetesen ennek a feltételeit az 595/2003 számú jövedelemadó törvény részletesen szabályozza.

Kinek kell benyújtani adóbevallást?

2018-as év elteltével az a személy lesz köteles benyújtani adóbevallást, akinek több mint 1.968,67 EUR jövedelemadó alá vetendő jövedelme volt a 2018-as naptári évben.

A szülői támogatás és a gyermek után járó támogatás összege is módosul

Mindkét támogatás a szociális biztosító által fizetett juttatások közé tartozik.

A szülői támogatás, melyet a gyermek 3 éves koráig kaphat az a szülő, aki gondozza a gyermeket, 2019-ben 220,70 EUR lesz havi szinten.

A gyermek után járó támogatásra az a szülő jogosult, akinek kiskorú, vagy nappali tagozaton tanulmányait folytató eltartott gyermeke van. Ez a támogatás 2019-ben havi szinten 24,34 EUR lesz.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.07.10.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!