Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A tőkealap a saját tőkének az egyik része. Ezt az összeget a tulajdonosok véglegesen bocsátják a vállalkozás rendelkezésére. A cégbíróságon a jegyzett tőke részeként a tőkealapot nem jegyeztetik be. A könyv szerinti értéken kell értékelni. A ténylegesen euroban jóváírt összegnek felel meg.

A tőkealap (szlovákul „kapitálové fondy”) több féle módon is megközelíthető. Alapvető szabályozását a Kereskedelmi Törvénykönyvben találjuk. A számvitelben való kimutatását a számviteli törvény és ahhoz fűződő PM rendeletek szabályozzák. Nem utolsó sorban a jövedelemadó tőrvény rendelkezéseit is figyelembe kell venni. Főképpen a tőkealap kifizetésénél, illetve felhasználásánál.

 

Tőkealap – hogyan adjunk kölcsön a saját szlovák cégünknek

 

A tulajdonosok hozzájárulásából képezett tőkealap létrehozása kétféleképpen lehetséges. Egyik lehetőség közvetlenül a társaság megalapításakor (készpénzben vagy nem pénzben, tárgyi eszközök, készletek, áruk stb. formájában). Ezt az alapító szerződésben vagy a társaság alapszabályában kell szabályozni.

Másik lehetőség a hozzájárulásokból képezett tőkealap létrehozására a társaság működése során adódik. Történhet így a nyereség elosztásával, vagy a tulajdonosok további hozzájárulásával. Esetleg ingatlan, vagy tárgyi eszköz ajándékozásával.

A cikk további tartalmából

Különböző fogalmak különböző előírásokban

Milyen esetben előnyös a tőkealap létrehozása

Egyéb tőkealapok a számviteli előírások értelmében

Tőkealap képzésének szabályozása 2018-tól

Természetbeni juttatás értékbecslése

A tőkealap felhasználása

Tőkealap csak pozitív, vagy nulla lehet

Negatív eredménytartalék rendezése

Egy kedvező lehetőség

Adózás a tőkealap kifizetése után

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!