Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


 

 

Amennyiben egy magyar webshopnál, vagy más vállalkozásnál Szlovákiából rendelnek árut, a magyar vállalkozás vezetőinek oda kell figyelni, hogy milyen értékű árut forgalmaz szlovák magánszemélyeknek magyar ÁFA-val.

 

 

Nettó 35.000 eur értékhatár

Az értékesítés folyamán arra kell figyelni, hogy ha a külföldi vállalkozás szlovák magánszemélyeknek értékesít árut és az áru nettó értéke az adott naptári évben meghaladja a 35.000 eur-t, regisztrálnia kell Szlovákiában DPH (szlovák ÁFA) fizetésre. A továbbiakban már csak szlovák hozzáadottérték-adóval (DPH-val) értékesítheti az áruját itteni magánszemélyek felé.

Ezt a szlovák hozzáadottérték-adó tőrvény szabja meg a 6.§-ban. Egyébként ez a szabály érvényes az egész EU-ban, csupán az értékhatár némelyik országban eltérhet a 35.000 eur-tól.

Ez a szabály azért került az EU általánosan érvényes irányelvébe, mivel az ÁFA és hasonlóképpen a DPH is fogyasztást terhelő adó, és minden ország szeretné a saját lakosai fogyasztása után a saját államkasszájába juttatni az adót.

Önkéntesen is regisztrálhat a külföldi vállalkozás Szlovákiában itteni hozzáadottérték-adó (DPH) fizetésre, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az árura nem 27% ÁFA-t fog felszámítani, hanem csak 20% DPH-val fogja megemelni az áru nettó értékét.

Más szabály érvényes, ha vállalkozásnak értékesít

Közösségi adószámmal rendelkező vállalkozói tevékenységet folytató gazdasági egységekre a közösségen belüli értékesítés szabályai vonatkoznak, tehát általában 0% adókulccsal állítja ki a számlát a külföldi értékesítő a megfelelő előírások betartása mellett. Ennek részletes leírása eltérne a cikk fő témájától.

 

Webáruházak leadmagnet

 

Mit kell tenni a külföldi vállalkozásnak?

Mielőtt elérné az adott naptári évben a külföldi vállalkozás által szlovák magánszemélyek felé értékesített áru nettó összege a 35.000 eur-t, a vállalkozást regisztrálni kell Szlovákiában, konkrétan a Pozsonyi adóhatóságnál (Daňový úrad Bratislava, Radlinského 37, 81789 Bratislava) DPH fizetésre.

A regisztrációhoz szükséges a kérvény kitöltése, amely nyomtatott formában elérhető minden adóhivatalban, vagy letölthető a következő linken:

https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/VzoryTlaciv/REGDPv14.pdf

A regisztrációhoz szükséges továbbá a vállalkozási engedély kivonata, vagy cég esetében cégbírósági kivonat. Mindkét esetben nem lehet 3 hónapnál régebbi a hiteles (Kormányhivatal által kiadott) dokumentum. Ehhez még szükséges szakfordító által szlovák nyelvű hitelesítet fordítást készíttetni.

Továbbá kell még a magyar vállalkozás bankjától friss igazolás a cég bankszámlájának vezetéséről, amelyben a bankszámla szám IBAN formátumban van feltüntetve, és legyen benne feltüntetve a bank SWIFT (BIC) kódja is.

További tennivaló regisztráció után

A DPH-ra regisztrált külföldi vállalkozás havi fizető lesz, ami azt jelenti, hogy a tárgyi hónapot követően a következő hónap 25. napjáig be kell nyújtani az adóbevallást és az ellenőrző nyilatkozatot. Mivel ezeket a dokumentumokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani az adóhatóság felé, ezért még meg kell szerezni a hozzáférést az elektronikus ügyfélkapuhoz.

A külföldi vállalkozás szlovák előírások szerint köteles kiállítani a számlákat a vevői felé. Hogy milyen adatokat tartalmazzon a számla, ezt a szlovák hozzáadottérték-adó törvény 72.§-a határozza meg részletesen.

DPH regisztráció megszüntetése

A szlovák DPH törvény azt is meghatározza, hogy milyen esetben lehet megszüntetni az itteni regisztrációt. Amennyiben a külföldi vállalkozás nem végez Szlovákia területén más adóköteles tevékenységet, abban az esetben kérvényezheti a regisztráció megszüntetését, ha az adott naptári évben és az előző naptári évben sem érte el a nettó forgalma a 35.000 eur-t.

Ki segít a magyar vállalkozónak megoldani ezeket a tennivalókat

Amennyiben az olvasottak alapján úgy döntene, hogy Önnek is szüksége van szlovák adóregisztrációra, tudok Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált regisztrációs folyamathoz, amelyben megtalálja és megkapja a további információkat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz hozzájutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.07.29.