Prémium tartalom

Gyakran feltett kérdések

a szlovák közösségi adószámról – kattintson ide! 

Szlovák közösségi adószám

igénylése céljából kattintson ide!

Építőipari munkák Szlovákiában

ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Emelkedett a létminimum Szlovákiában – befolyásolja a 2022-es adószámok mértékét

Létminimum Szlovákiában olyan társadalmilag elismert havi szintű minimális jövedelemhatár, amely alatt egy természetes személy az anyagi szükséglet állapotába juthat. A létminimum aktuális összegéhez van kötve több adózással kapcsolatos összeg. Ezek közül legjelentősebb a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz, az adómentes összeg a személyi jövedelemadó számításánál és az egyes adósávok határainak összegei. Több szociális juttatás összege is a létminimumhoz, illetve annak növekedési mértékéhez kötődik.

bővebben

Levonással beszedett adó Szlovákiában

A levonással beszedett adó egy sajátos adóbeszedési módszer a szlovák jövedelemadó törvényben. Amennyiben olyan teljesítésért fizet az adózó, amelyből neki kell levonni az adót, teljes mértékben ő felel az adó befizetéséért. Egyre több az olyan jövedelemtípus, amely kifizetésénél adólevonást kell alkalmaznia az adófizetőnek.

bővebben

Mit jelent a szlovák cég büntetőjogi felelőssége

A jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló 91/2016 számú törvény 2016. július 1-én lépett hatályba. Nemcsak természetes személyek számára, hanem jogi személyek számára is lehetővé teszi büntetőjogi felelősségre vonást. Ez a törvény szabályozza a jogi személyek büntetőjogi felelősségének alapjait, a büntetések típusait, azok kiszabását és a jogi személyekkel szembeni büntetőeljárásokat.

bővebben

Mit kezdjen a szlovák webáruházával az OSS rendszer tükrében

Az OSS rendszer lényege összefoglalva, hogy a más tagállambeli nem adóalanyok felé teljesített távolsági értékesítésnél és távolról nyújtott szolgáltatásoknál 2021. július 1-től nem szükséges minden teljesítés hely szerinti tagállamban adófizetőként bejelentkezni. Elegendő csupán a letelepedettség szerinti tagállamban regisztrálni az egyablakos rendszerbe, ami az OSS rendszer elterjedt megnevezése.

bővebben

Szlovák kurzarbeit 2022-től

2021. május 4-én fogadta el a szlovák parlament a csökkentett munkaidős munkavégzés idején nyújtott támogatásról szóló törvényt. Egyszerűen csak szlovák kurzarbeit –nak nevezik. Június 1-től érvényes, de csak 2021. december 31-től lesz hatályos. Ez a támogatási rendszer azoknak a munkáltatóknak nyújt segítséget, akik egy külső tényező (pl. rendkívüli helyzet, vészhelyzet) miatt kénytelenek korlátozni tevékenységüket.

bővebben

Mit értünk állandó telephely alatt és ez miért fontos

A cikkeimben gyakran emlegetem az állandó telephely kifejezést. Mivel tudom, hogy nem csak könyvelők és adótanácsadók olvassák az írásaimat, hanem vállalkozók is, ezért megkísérlem egyszerűen és mindenki számára érthetően leírni, miért fontos ismerni ezt a fogalmat és mit takar.

bővebben

Taggyűlés vagy közgyűlés szlovák cégben

Taggyűlés és közgyűlés szlovák szakirodalomban egy kifejezés alatt jelenik meg. Szlovákul „valné zhromaždenie” fedi minden típusú kereskedelmi társaság tulajdonosainak a döntéshozó összejövetelét. Ezzel szemben a magyar gyakorlatban a taggyűlés a korlátolt felelősségű társaság tulajdonoskörének összejövetelét jelenti. A közgyűlés alatt meg a részvényesek találkozóját értjük.

bővebben

Határon átívelő szolgáltatások bejelentése

A határon átívelő szolgáltatások olyan ideiglenes és alkalmi szolgáltatások a Szlovák Köztársaság területén, melyeknél a szolgáltató a székhelye országában kiadott engedély alapján tevékenykedik Szlovákiában. Ilyen lehetőségük csak az EU / EGT tagállamokban letelepedett szolgáltatóknak van. A szolgáltatási irányelv (2006/123/EK) hatálya alá tartozó szolgáltatások ideiglenes nyújtására vonatkozik.

bővebben

Kötelezhető a munkáltató rádió és televízió közdíj fizetésére – változások 2021. júliustól

A nyilvánosság számára nyújtott szolgáltatásokért a rádiós műsorszolgáltatás és a televíziós műsorszolgáltatás területén közdíjat kell fizetni. A rádió és televízió műsorsugárzásnak üzemeltetője és közdíj beszedője a Szlovák Rádió és Televízió. A rádió és televízió közdíj fizetésére kötelesek egyaránt a háztartások és a munkáltatók.

bővebben

Új hitelesítési kód szükséges az online pénztárhoz

A Szlovákiában használt online pénztárgépek üzembehelyezésénél egy fontos lépés a hitelesítési kód megszerzése az adóhatóságtól. Ez a kód nem örökös. Kétévente frissíteni kell. Az eKasa projektet 2019. első felében vezették be Szlovákiában. Ezért 2021. első felében esedékes a hitelesítési kód frissítése. Az adatcserére az eKasa rendszerbe küldött adatok védelme érdekében van szükség az általánosan alkalmazandó biztonsági előírásoknak megfelelően. A művelet ingyenes.

bővebben

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!