Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az év első negyedéve a számviteli szakemberek és adótanácsadók számára mindig a legerősebb időszak. 2021-ben ez többszörösen érvényes. A rendszeres tennivalókon kívül rendkívüli feladatok tömkelege zúdul rájuk. Ezért a jövedelemadó és társasági adó bevallási határidők halasztását indítványozzák.

 

Szakemberek sem győzik… bevallási határidők halasztását kérik

 

Az Elsősegély Plusz program, amely a munkáltatók és egyéni vállalkozók segítségére jött létre 2020 vége felé, szintén sok tennivalót hárít a könyvelőkre. 2021. február 1-től kihirdették az Elsősegély++ programot. A támogatás igényelhetőségének feltételei gyakran változnak. Ezeket a változásokat a könyvelők és a vállalkozók kénytelenek folyamatosan figyelemmel kísérni.

Egy határidő már kedvezően alakult

Mégpedig a 2020 gépjárműadó bevallás határidejét március 31-re helyezték. Erről a 2020. december 1-től hatályos gépjárműadó törvénymódosítás rendelkezik. Írtam róla a belinkelt cikkben.

Bevallási határidők halasztását kérik

A személyi jövedelemadó bevallását és a társasági adó bevallását a jövedelemadó törvény értelmében minden évben március 31-ig szükséges benyújtani az adóhatóság felé. Már jónéhány éve élhetnek a szlovák adózók azzal a lehetőséggel, hogy az említett adóbevallások határidejét elhalaszthatják. Ennek feltétele, hogy a döntésüket március végéig közlik az adóhatósággal az erre a célra létrehozott űrlap által.

Mint a továbbiakban írok róla, rengeteg feladat vár a könyvelőkre és adótanácsadókra. Mindkét csoport szakmai képviseletei kezdeményezték, hogy a döntéshozók tegyék lehetővé a 2020-ra vonatkozó adóbevallások benyújtási határidejének elhalasztását későbbi időpontig. Legalább 2021. szeptember végéig.

Jelenleg a jövedelemadó bevallások és társasági adó bevallások határidejét június végéig lehet törvény értelmében elhalasztani. Csak azok az adózók adhatják be adóbevallásaikat szeptember 30-ig, akiknek külföldről is származnak bevételeik.

És nem olyan bevételekre gondolt a törvényhozó, hogy az adózó külföldre szállít terméket, vagy külföldre nyújt szolgáltatást. Kizárólag azokra vonatkozott eddig a későbbi határidő, akiknek más ország területén van szervezeti egységük, illetve állandó telephelyük. Vagy alkalmazottként külföldön dolgoztak.

Amennyiben megszületik a döntés bevallási határidők halasztásáról, mindenképp tájékoztatom róla a cikkajánló emailjeim olvasóit. Sok hasznos infot talál a kedd reggelente kiküldött tájékoztatóban. Ha Ön is szeretne hozzájutni ezekhez az ingyenes bennfentes értesítésekhez, itt tudja igényelni.

Rendszeres havi tennivalók

A rendszeres havi szinten ismétlődő tevékenységek közé tartoznak a következők:

  • bérszámfejtés,
  • havi adóáttekintések beküldése az adóhatósághoz,
  • számviteli tennivalók,
  • DPH (szlovák ÁFA) bevallások, ellenőrző kimutatások, összesítő nyilatkozatok beküldése az adóhatósághoz,
  • Intrastat és egyéb statisztikai jelentések.

Szinte mindegyiknél változások és törvénymódosítások léptek érvénybe. A könyvelőknek ezeket mindenképp figyelniük kell.

Éves szintű tennivalók határideje

A számviteli szakembereknek, adótanácsadóknak és az adózóknak is a következő határidőket kell szem előtt tartaniuk:

  • Ingatlanadó bevallás – január végéig.
  • Gépjárműadó – március 31.
  • Munkavállalók adóelszámolása és az éves jelentés benyújtása – április 30.
  • Személyi jövedelemadó bevallás – március 31., illetve június 30.
  • Társasági adó bevallás – március 31., illetve június 30.

Ezeken túlmenően a statisztikai hivatal is bombázza az adózókat különböző statisztikai kimutatások kötelező beküldésével. Az adózók általában átruházzák ezt a kötelességet a könyvelőjükre.

Még egy jó hír

Tavalyi év végén olyan rendelkezés látott napvilágot, miszerint 2021-től csak azok a vállalkozások kaphatnak támogatást a járvány miatti korlátozások következményei enyhítésre, amelyek közszférabeli partnerként vannak bejegyeztetve.

A Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma rendelkezése szerint meghosszabbították a kivételt a közszférabeli partnerek nyilvántartásába vétele alól 2021. december 31-ig. A minisztérium ez által levett egy nagy terhet az Elsősegély támogatások igénylői válláról.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.02.21.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!