Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A 15 százalékos adókulcs bevezetése 2019-ben bizonyára sok kisvállalkozó számára jó hír volt. Sajnálatos módon ez egy átgondolatlan, rendszertelen lépés volt. A vállalkozókat arra késztette, hogy a tevékenységüket osszák kisebb egységekre.

A fentiek következtében logikusnak tűnik, hogy 2020 végén a 15% adókulcsot a mikro-adózókhoz kötötték. A mikro-adózó státuszt még 2019-ben fogadta el az előző kormány és parlament, de csak 2021-es hatállyal. Tehát ez a fogalom nem új a szlovák jövedelemadó törvényben. Eredetileg nem függött össze az alacsonyabb adókulccsal.

 

Sok kisvállalkozóra nem vonatkozik a 15 százalékos adókulcs 2021-ben

 

Csakhogy 2020. december 2-án elfogadott jövedelemadó törvény 2021-es módosítása változtatta a mikro-adózó státusz meghatározását. Az eredeti kormány-javaslat, amelyet a szakmai képviseletek – köztük az adótanácsadók kamarája is véleményezett, ezeket a módosításokat nem tartalmazta. Ennek következtében nagyon kevés kisvállalkozó alkalmazhatja 2021-től a 15% adókulcsot.

Ez a döntés olyan szinten felháborította a szakmai csoportokat, konkrétan a Szlovák Könyvelők Egyesületét, hogy petíciót indítottak a mikro-adózó fogalmának töröltetésére a törvényből. Emellett a 15 százalékos adókulcs érvényben maradását kérik az eredeti feltételek mellett.

A cikk további tartalmából

15 százalékos adókulcs

Mikro-adózó meghatározása

Mikro-adózó előnyei

Mikro-adózó bevezetésének célja

Mi a baj a mikro-adózó meghatározásával?

Ha az adózó nem felel meg a feltételeknek

Közben a munkavállalók is hátrányos helyzetben érezhetik magukat

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon hozzám!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon hozzám!