Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


20161211_152703Pénzügyminisztériumi rendelet által 2016. december 1.-től módosultak az élelmezési költségtérítés összegei belföldi kiküldetés esetén.
A jelenleg érvényes előírások értelmében csupán a minimális élelmezési költségeket kell betartani a munkáltatónak. A kiküldetésben részt vett munkavállalónak fizethet magasabb összeget is, miközben a többletkifizetés törvény értelmében nem adócsökkentő költség a munkáltató számára.

 

Az élelmezési költség mértéke a következő

4,50 eur belföldi kiküldetés esetén, amely 5-től 12 óráig terjed
6,70 eur belföldi kiküldetés esetén, amely 12-től 18 óráig terjed
10,30 eur belföldi kiküldetés esetén, amely több mint 18 óráig terjed

Az élelmezési jegy minimális értéke is módosul

Párhuzamosan a fentiek kihatással vannak az alkalmazottaknak nyújtott élelmezési jegyek minimális értékére, amely 3,38 eur-t jelent. A munkáltató tehát legfeljebb az 5-től 12 óráig terjedő kiküldetésre vonatkozó élelmezési költség értékének 55%-át érvényesítheti adóköltségként, ami a 4,50 eur-ból az új előírás szerint 2,48 eur-t jelent.
Egyéni vállalkozó napi 4,50 eur értékben jogosult adóköltségként elszámolni az élelmezési jegyet.

Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2016.12.11.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!