Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Milyen megfontolással, milyen kérdésekkel keresnek meg a magyar vállalkozó szellemű emberek, mielőtt vállalkozásukat kiterjesztenék Szlovákiára.

Nem a gazdasági vagy a politikai okokról szeretnék írni ebben a bejegyzésemben, hanem arról, hogy milyen megfontolások vezénylik a magyar vállalkozni szándékozó embereket, amikor Szlovákiába szeretnék kihelyezni a tevékenységüket.

A tapasztalt vállalkozók

Azok, akik már több éve sikeresen vezetik Magyarországon a vállalkozásukat, általában piac hódítás céljából mennek külföldre vállalkozni. A szolgáltatások szektorában – ez jellemző főképpen az építőiparra – a szabad kapacitásaik kihasználása céljából kívánnak külföldön is szolgáltatásokat nyújtani. Szlovákia azért is kedvező számukra, mivel az ország déli vidékén saját anyanyelvükön is szót értenek nemcsak az üzleti partnerekkel, hanem a hivatalokban is.
Jelentős szerepet játszik az a tényező, hogy szeretnék kihasználni a nemzetközi szintű adóoptimalizálás lehetőségeit, pl. a háromoldalú üzletek ÁFA – DPH könnyítéseit.

A kezdő vállalkozók

A kezdő vállalkozók meg abban bizakodnak, hogy a vállalkozás Szlovákiában könnyebb lesz, mint otthon. Ismerjük ezt: A szomszéd füve mindig zöldebb… Ez nem így van, itt is vannak előírások, amelyeket a vállalkozás során be kell tartani.
Sokan azt hiszik, hogy mivel a szlovák ÁFA (DPH) csupán 20%, ez nagyobb esélyt jelenthet magasabb nyereség elérésére.

Valódi különbségek

Tény, hogy a szlovák adórendszer jóval egyszerűbb és áttekinthetőbb, mint Magyarországon. Az adminisztrációs terhek sokasága itt is nyomasztja akár az egyéni vállalkozókat, akár a cégeket – de talán mégis valamivel enyhébbek. Az előírások különbségét részletezni egy blog-bejegyzésben nyilván lehetetlen.

A leggyakoribb kérdések

Az egyes adók mértékén kívül leggyakrabban az érdekli a szlovák vállalkozás iránti érdeklődőket, hogy milyenek a vállalkozás indítás lépései, társadalombiztosítás rendszere, árusítás alkalmi vásárokon, piacon, mennyi a minimálbér Szlovákiában, milyen mértékűek a járulékok Szlovákiában, milyenek a munkavállalási feltételek.

Azért is indítom ezt a blog-oldalt és ezt az egész web-oldalt, hogy a Szlovákiai vállalkozások iránt érdeklődőknek minél több hasznos információt átadhassak magyar nyelven, egy helyen és első kézből és hogy a tizenvalahány éves könyvelői és tanácsadói tevékenységem alatt megszerzett tapasztalatokat megosszam a kedves olvasóimmal.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!