Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Tavaly ilyenkor, azaz 2021. novemberben minden DPH fizetőnek (szlovák hozzáadottérték-adó fizetőnek) le kellett jelenteni az adóhatóság felé azokat a bankszámla számokat, amiket a vállalkozással kapcsolatban használ. Kizárólag bejelentett bankszámlára küldi vissza az adóhatóság az adóvisszatérítést.

Melyik bankszámlára küldje az adóhatóság az adóvisszatérítést?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az újonnan regisztrált HÉA adófizetőknek is be kell jelenteni a bankszámláikat legkésőbb 8 nappal az után, hogy megkapják a szlovák közösségi adószámot. Ez vonatkozik a külföldi vállalkozásokra is.

Csak bejelentett bankszámlára utalja vissza az adóhatóság az adóvisszatérítést

Minden bankszámlát bejelentettek az adózók. Még a külföldiek is. Csakhogy sehol nem volt olyan opció, amely alapján meg lehetett volna jelölni, melyik az elsődleges bankszámlája a vállalkozásnak. Az egész bankszámla-bejelentési folyamat automatizáltan történik. A szoftver meg több bankszámla esetén nem tudja, melyik az elsődlegesen használt bankszámla.

Ebből adódnak olyan helyzetek, hogy a DPH visszatérítést például egy olyan lekötött bankszámlára utalják, amin kizárólag a tőketartalék van elhelyezve. Vagy ami gyakrabban megtörténik – más pénznemben vezetett bankszámlára utalták, nem az euroban vezetett bankszámlára. Szerencsétlen adózónak levonták a konverzió költséget és az árfolyam miatt is vesztesége keletkezett.

Mit lehet tenni?

Nyilván sokasodtak a panaszok ezügyben. Ezért az adóhatóság kiadott egy tájékoztatót arra vonatkozóan, hogyan lehet beállítani a megfelelő, elsődleges bankszámlát, ahová küldjék a továbbiakban az adóvisszatérítést, azaz a HÉA-különbözetet.

Egy regiszterre irányuló általános beadvánnyal lehet kérvényezni ennek beállítását. Azok számára, akik értenek szlovákul, ide csatolom a tájékoztató linkjét.

Egy rövid megjegyzés a tájékoztatóból

Minden adózónak csak egy bankszámlája lehet megjelölve elsődlegesnek. Amennyiben változás történne a cégnél, illetve egyéni vállalkozónál és más bankszámlájára kérni a HÉA-különbözet visszatérítését, ismét kérelmet szükséges benyújtani a regiszter felé.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.10.31.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!