Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Minden évben július 1.-hez van újraértékelve, illetve módosítva a létminimum összege. A Szlovákiai létminimum összegéből számítódik következő évben az adómentes összeg, az adóbónusz és az az összeghatár, amely meghatározza, hogy a természetes személynek kell-e adóbevallást benyújtania.

Az aktuális létminimum Szlovákiában

2017. július 1.-től Szlovákiában a hivatalos létminimum összege 199,48 eur.

Ez alapján 2018. január 1.-től változnak a következő értékhatárok

• adómentes összeg a személyi jövedelemadó számításánál
• érvényesíthető adómentes összeg a házastársra
• egy gyermekre vonatkozó adóbónusz
• az az értékhatár, amelyet ha elér a természetes személy jövedelme az adott naptári évben, köteles adóbevallást benyújtani

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A munkáltató a bérszámfejtés során 2018. január 1.-től, azaz a munkavállaló januári bére kiszámítása során érvényesítheti az új adómentes összeget, amely havi szinten 319,16 eur lesz, és az új adóbónusz összegét, amely havi szinten 21,56 eur lesz. Mindkettőt csak abban az esetben lehet érvényesíteni, ha a munkavállaló 2018. január végéig lenyilatkozta az arra előírt nyomtatványban, hogy jogosult igénybe venni az adómentes összeget és az adóbónuszt a kiskorú gyermekeire.

Mennyi ez éves szinten

Az a természetes személy, aki maga nyújtja be az adóhatóság felé az adóbevallását, a 2018-as évre vonatkozó adóbevallásában érvényesítheti éves szinten az adómentes összeget, amely 3.830,02 eur. Ugyanezt az összeget érvényesítheti bizonyos feltételek mellett az eltartott házastársára is.

2018-as évben minden eltartott kiskorú, vagy tanulmányait folytató gyermekére érvényesíthet éves szinten 258,72 eur-t adóbónuszként. Természetesen ennek a feltételeit az 595/2003 számú jövedelemadó törvény határozza meg.

Kinek kell benyújtani adóbevallást?

2018-as év elteltével minden olyan adóalany köteles lesz benyújtani adóbevallást, amelynek több mint 1.915,01 eur jövedelemadó alá vetendő jövedelme volt a 2018-as naptári évben.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutniitt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.07.22.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!