Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovákiában a jelenleg érvényes előírások szerint február 15-ig a munkavállalók kérvényezhetik a munkáltatójuknál, hogy végezze el az éves adóelszámolást. Ellenkező esetben a munkavállalónak kell benyújtani az adóbevallását az adóhatóság felé.

Ki igényelheti a munkáltatójánál, hogy végezze el az éves adóelszámolását

2017. február 15-ig az a munkavállaló, akinek nem volt más jövedelme 2016-ban a munkaviszonyán kívül, kérvényezheti a munkaadójánál, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást. Amennyiben a 2016 naptári év folyamán több munkaadóval is volt munkaviszonya, az utolsó munkaadójánál nyújthatja be az adóelszámolásra vonatkozó kérvényt. A kérvény csatolmányai közé tartoznak az esetleges előző munkaviszonyból származó jövedelemigazolások, a gyermekek iskolai tanulmányaira vonatkozó igazolások, illetve a férj / feleség jövedelmének igazolása. Az utolsó munkaadó nem minden esetben köteles elvégezni az éves adóelszámolást, amit egyébként 2017. március 31-ig kel elvégezni. Az esetleges adótúlfizetést legkésőbb az áprilisi bérelszámolással (tehát május 31-ig) fizeti vissza a jelenlegi munkaadó. Az erről szóló igazolást viszont április végéig köteles átadni a munkavállalónak.

Jövedelemigazolás

Amennyiben a munkavállalónak más jövedelme is volt, vagy egyéb okok miatt nem kérvényezte a munkáltatójánál, hogy végezze el a nevében az éves adóelszámolást, a munkáltatója köteles kiállítani számára a jövedelemigazolást, mégpedig március 10-ig.

Adó visszaigénylése adóbevallás benyújtásával

Olyan esetben, ha a munkavállalónál nem volt havonta érvényesítve a bérszámfejtésben az adómentes összeg, visszaigényelheti az adótúlfizetést „A típusú” adóbevallás benyújtása által. Ennek az adóbevallásnak a kötelező csatolmánya a jövedelemigazolás, amit a munkáltatója állított ki.

Külföldi személyek esetén

A külföldi személyek saját hazájukban kötelesek adót fizetni az összes jövedelmükből. A két ország közötti kettős adózás elkerüléséről szóló megállapodás értelmében kizárhatják vagy beszámíthatják a másik országból származó jövedelmükből ebben a másik országban megfizetett adót.

Szlovákiai jövedelemigazolás magyar nyelven – kinek és miért lehet hasznos

Azok, akik Szlovákiában dolgoztak 2016-ban akár egy szlovák cégnél vagy akár kiküldetés formájában egy magyar cég Szlovákiai kirendeltségénél, hasznát veszik, ha értik és utána tudnak számolni, hogy milyen tételekre milyen levonásokat érvényesítettek a jövedelmükből.

Könyvelők és adótanácsadók is hasznát veszik, hiszen a Szlovákiai jövedelemigazolás alapján kell majd kitölteni a magyar adóbevallást.

Annak érdekében, hogy könnyebben tudják értelmezni a Szlovákiai jövedelemigazolást, lefordítottam magyar nyelvre ezt a formanyomtatványt.

Az itt letölthető példányban feltűntetett összegek a 2016-ban érvényes minimálbérre és egy gyermek után érvényesíthető adóbónuszra vonatkoznak. A nyomtatvány 2017-re is érvényes.

Részletekért kattintson ide


Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.02.02.