Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A pénzügyi hatóság újdonsággal szolgál ügyfelei számára – hivatalból történő adóregisztráció formájában. 2023. január 1-től egyszerűsített eljárásban veszi nyilvántartásba az új vállalkozásokat és kiadja számukra az adóazonosító számot (szlovákul „daňové identifikačné číslo” = DIČ). Azok örülhetnek, akik az Egyéni vállalkozók jegyzékbe és a Cégjegyzékbe lesznek januártól bejegyezve. Ez egy új ügyfélbarát intézkedés, amely csökkenti az adóalanyok adminisztrációs terheit.

Hivatalból történő adóregisztráció megkönnyíti a kezdő vállalkozók életét
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mit jelent a hivatalból történő adóregisztráció

Nem, ilyen nem történik az adózó akarata ellen. Éppen fordítva, segítségére szolgál. 2023. január 1-től a pénzügyi hatóság az Adórend módosítás alapján új regisztrációs eljárást vezetett be. Az adóhatósági bejegyzés a jogi személyek és vállalkozók nyilvántartásába bejegyzett személyekre vonatkozik, akik a forrásnyilvántartásba – az Egyéni vállalkozók jegyzékébe és a Cégjegyzékbe megszerezték a vállalkozási engedélyt.

A hatósági regisztráció jelentős változást jelent az adóalanyok ügyfélbarát megközelítésében. Már nem szükséges nekik jövedelemadó-nyilvántartási kérelmet benyújtani az adóhivatalhoz sem papíralapon, sem elektronikus formában. Az adóalanyok számára ez az adminisztrációs terhek csökkenését és időmegtakarítást jelent. Egy gonddal kevesebb.

Nem kaphatnak ezért bírságot

A hivatalból történő adóregisztráció bevezetésével az említett adóalanyokat már nem fenyegeti a regisztrációs kötelezettség elmulasztása miatti bírság.

Az Adóhivatal ezeknek az adóalanyoknak a Központi Igazgatási Portálon található postaládájukba automatikusan elektronikus hatósági okiratot helyez el. A dokumentum tartalmazza a nyilvántartásba vételről és az adószám kiadásáról szóló határozatot, és természetesen magát az adószámot,. Ezzel párhuzamosan az adózó értesítést kap az egyedi bankszámlájának számáról.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.01.16.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!