Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Utolsó időben többen is fordultak hozzám olyan kérdésekkel, amelyeknek a lényege – hogyan oldható meg egy felnőttképzés külföldről. Ez a téma összetett és attól függ, hogy vendégelőadóként jönne a külföldi oktató, vagy saját szervezésben oldja meg a képzést Szlovákia területén. Az sem mindegy, hogy milyen gyakran tart oktatást és esetleg szállással egybekötött lesz-e a program. Szlovák cég által üzemeltetett online oktatásnak is megvannak az előnyei, de buktatói is. Olvassa tovább a cikket!

 

Felnőttképzés külföldről

 

A teljesítés helye Szlovákia

Amennyiben Szlovákia területén zajlik egy képzés, a harmonizált hozzáadottérték-adó szabályai alapján a teljesítés helye abban az országban van, ahol a képzés fizikálisan történik.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy Szlovákia területén rendezett oktatás részvételi díját minden esetben 20% szlovák adóval szükséges számlázni a külföldi résztvevők számára is – akár magánszemély felé, akár cég felé történik a számlázás.

Felnőttképzés külföldről saját szervezéssel és ennek ÁFA / DPH vonzata

Különböző képzések megtarthatók magyar résztvevők számára akár külföldön is. Ilyenek például a személyiség fejlesztő képzések, festés vagy rajz tanfolyamok, kézműves ügyességet elsajátítható tréningek.

Amennyiben egy magyar vállalkozás Szlovákia területén szeretne képzést tartani, mindenképp szüksége lesz szlovák közösségi adószámra. Szlovákia területén a szlovák hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) előírásait szükséges betartani. A résztvevők számára 20% szlovák hozzáadottérték-adóval kell kiállítani a számlát.

Ki segít a magyar vállalkozónak a szlovák közösségi adószám megszerzésénél

Amennyiben az olvasottak alapján úgy dönt, hogy Önnek is szüksége van szlovák közöségi adószámra, tudok Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált folyamathoz, amelyben megtalálja és megkapja a további információkat.

Szállással egybekötött képzés Szlovákiában

Amennyiben egy képzés többnapos és szállással egybekötött, a szállással kapcsolatos szolgáltatások számlázását célszerű a szállasadóra bízni. A szállásra és annak számlázására ugyanis az utazási irodákra vonatkozó szabályozást kell betartani DPH / ÁFA szempontjából.

Képzés vendégelőadóként

Lehet olyan is, hogy nem magyar vállalkozás szervezésében történik Szlovákia területén a képzés. A magyar oktató szlovák cég meghívására jön előadást, vagy tréninget tartani. Ilyen esetben közösségen belüli szolgáltatásról van szó az oktatást szervező cég és az előadó között.

Tehát nem a külföldi előadó szervezi az oktatást Szlovákia területén, csupán egy szolgáltatást nyújt a szlovák megrendelőnek. A harmonizált hozzáadottérték-adó alapszabályai alapján történik a szolgáltatásnyújtás. Mindkét szerződő félnek rendelkeznie kell közösségi adószámmal a saját országában. Fordított adózást (reverse charge) kell alkalmazni a számlázásnál.

Oktatás lebonyolítása alkalmazottakkal

Akár előadóként, trénerként, oktatóként vesznek részt a magyar cég alkalmazottai a külföldi képzésen, akár csak a szervezésben segítenek a másik országban, mindenképpen figyelembe kell venni a kiküldetés szabályait.

A témáról írtam nemrég egy részletes cikket. Itt csupán annyit emelnék ki, hogy a kiküldetés során

  • szükséges az A1-es igazolás az előadó számára és a munkavállalók számára,
  • és a külföldi munkavállalót Szlovákiában be kell jelenteni a Nemzeti Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség felé.

Állandó telephelye keletkezhet a magyar oktató cégnek külföldön

Amennyiben egy magyar vállalkozás rendszeresen tartana oktatást Szlovákia területén, vagy nem meghatározott időtartamra köt bérleti szerződést Szlovákiában, állandó telephelye keletkezhet Szlovákiában.

A két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló Egyezmény következőképpen határozza meg az állandó telephelyet:

Az Egyezmény alkalmazásában a „telephely” kifejezés olyan állandó üzleti helyet jelent, melyen keresztül a vállalkozás üzleti tevékenységét részben vagy egészben kifejti.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a Szlovák Köztársaság területén szerzett bevételből Szlovákiában kell megfizetni a jövedelemadót, illetve társasági adót.

Fióktelep létrehozása

Amennyiben rendszeres lenne a felnőttképzés külföldön, érdemes elgondolkozni a szervezeti egység (kirendeltség) létrehozásán, bejegyeztetésén a külföldi cégbíróság által.

Merthogy bármikor bárki odajöhet az előadóhoz és megkérdezheti, van-e engedélye a képzés megtartására, van-e ilyen tevékenységre jogosultsága? A szervezeti egység működésének szabályozásáról részletesen itt olvashat.

Nyilván más egy rajzoktatás, coach képzés, kézműves foglalkozás, mint egy szakmai tudás elsajátítására irányuló oktatás. Amennyiben a képzés nem csupán hobbi szintű, hanem a munkavégzéshez szükséges speciális végzettséget nyújt, a Szlovák Oktatási Minisztérium engedélyeztetése is szükséges hozzá.

Online oktatás külföldről

A fizikai részvételtől eltérően az online felnőttképzésnél arra kell figyelni, hogy hol van a szolgáltatás teljesítési helye. Az online oktatás ugyanis elektronikus szolgáltatásnak minősül.

Az elektronikus szolgáltatásokra speciális szabályok vonatkoznak az egész EU-ban. A hozzáadottérték-adó (DPH/ÁFA) szempontjából a teljesítés helye attól függ, hogy az adott naptári évben mekkora forgalmat bonyolított a cég egy EU tagállam lakosai felé az értékesítésekból:

  • Amennyiben az elektronikus szolgáltatásból származó bevétel egy naptári évben nem haladja meg a 10.000 EUR-t, a számlázásnál az online képzést nyújtó cég székhelye alapján kell felszámítani a hozzáadottérték-adót.
  • Ha viszont egy másik tagállam lakosai felé, illetve közösségi adószámmal nem rendelkező intézmények felé bonyolított online oktatás összbevétele meghaladja egy naptári évben a 10.000 EUR-t, ennek a másik tagállamnak az ÁFA-ját / DPH-ját kell felszámítani a számlázott értékhez.

Az említett előírás csupán azokra a külföldi megrendelőkre vonatkozik, akik nem rendelkeznek közösségi adószámmal. Ha az online oktatást közösségi adószámmal rendelkező cég rendeli meg egy másik tagállamból, ilyen esetben az alapszabály érvényesül. Ennek alapján fordított adózás (reverse charge) lép érvénybe és az adót a vevő fizeti a saját országában.

Hogyan is működhet ez a gyakorlatban? Amennyiben egy szlovák cég értékesít online képzéseket magyar nyelven, elsősorban arra kéne figyelnie (már az automatizált megrendelési folyamat kialakításánál), hogy a magyar vevő rendelkezik-e közösségi adószámmal.

A következő lépésben a magánszemélyek felé bonyolított forgalmat kell figyelni egy naptári évben. Amíg nem haladja meg a 10.000 EUR-t, 20% DPH-val (szlovák ÁFA-val) lehet kiállítani a számlát a magyar magánszemélyek felé. Ha a forgalom meghaladja a 10.000 EUR-t, a szlovák cégnek jelentkeznie kell a MOSS rendszerbe és 27% magyar ÁFA-val kell kiküldeni a számlát a vevő felé.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.08.16.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!