Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovákiában minden vállalkozás rendelkezik sajátos bankszámlával, amely az adózó bankszámlája az adóhatóságnál. Csak úgy tudja befizetni az adót, ha ismeri a saját bankszámlájának számát. Ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a cégekre egyaránt.

 

Adózó bankszámlája az adóhatóságnál

 

A hivatalos szlovák megnevezése „adózó személyes bankszámlája” (szlovákul „osobný účet daňovníka”). A rövidített megnevezése OÚD. Ezzel a rövidítéssel gyakran találkozhatunk.

Személyes bankszámlájuk van azoknak a külföldi vállalkozóknak is, akik szlovák közösségi adószámmal rendelkeznek (alkalmi árusok, webáruházak, építőiparban tevékenykedők), vagy akik szlovák állandó telephellyel rendelkeznek. Számukra mindenképp értékes ez a cikk.

Végre Szlovákiában is láthatjuk az adóhatósági bankszámlánk egyenlegét 2021. április 15.-től. Az a személy fér hozzá, akinek teljeskőrű jogosultsága van az adóhatósági ügyfélkapun belépni a vállalkozás személyi övezetébe.

Adózó személyes bankszámlájának struktúrája

A klasszikus bankszámla struktúrája egy 6 számjegyű előtagból, bankszámla törzsszámából  és a tört vonat utáni banki kódból tevődik össze. Ebből képződik a jelenleg használt IBAN formátumú bankszámla szám. Az egyes részeit, azok jelentőségét és képzését az alábbiakban részletesen kifejtem.

Miként értesül az adózó a saját bankszámlája törzsszámáról

Ha megalakul egy vállalkozás – egyéni vállalkozó bejelenti tevékenységét, vagy cégbíróságon bejegyzésre kerül egy új cég, minden esetben regisztráltatni kell a vállalkozást az adóhatóságnál. Ez vonatkozik az önállóan kereseti tevékenységet folytató egyénekre is (pl. orvosok, patikusok, hivatalos fordítók, tolmácsok), a szellemi tevékenységből származó jogdíjak befogadóira, továbbá azokra, akiknek bérleményből származik bevételük.

Manapság már a vállalkozási engedély kérvényezése során lehet egy jelölőnégyzet bepipálásával kérvényezni az adóhatósági regisztrációt. Az adóhatóság postai levél által küldi az adózónak az adószámot, illetve az erről szóló igazolványt. A boríték tartalmaz egy levelet, melyben az adószámón kívül közlik a személyes bankszámlaszám törzsszámát.

Az adóhatósági bankszámlákat az Állami Kincstár (szlovákul „Štátna pokladnica”) vezeti. Postacíme (a külföldi bankszámláról indított utalásoknál szükséges) Radlinského 32, P.O.BOX 13, 81005 Bratislava 15. Régebbi típusú banki kódja 8180. Az IBAN formátumoknál használt SWIFT (BIC) kódja SPSRSKBA.

Megtörténhet, hogy az adózónak nem kell regisztrálnia az adóhatóságnál. Ezért nincs is személyes bankszámlája. Előfordulhat például, hogy a munkavállaló (akár Szlovákiai lakos, akár külföldi személy) maga nyújtja be az adóbevallását. Nem kérte meg a munkáltatóját, hogy végezze el számára az éves adóelszámolást.

Ha adóbefizetési kötelessége keletkezne, meg kell várnia, hogy az adóhatóság nyisson számára személyes bankszámlát. Ezt az adóhatóság megteszi közvetlenül az adóbevallás benyújtását követően. Ilyen esetben a hivatalos levél átvétele után 8 napon belül szükséges befizetni az adót a levélben található bankszámla számra, amennyiben már eltelt az adóbevallás benyújtásának és az adó befizetésének határideje.

Mit tegyünk, ha elfelejtettük, vagy nem találjuk a bankszámla számunkat

Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk az adószámunkat, vagy csak egyszerűen biztosak akarunk lenni, kikereshetjük az adóhatóság portálján. Mégpedig ezen az oldalon. Természetes személyek, tehát az egyéni vállalkozók a születési számukat írhatják be. Általában meg az adószám beírásával lehet kikeresni az adózó személyes bankszámlájának számát.

A kikeresett bankszámla számának elküldését kérheti az adózó a saját e-mail fiókjába.

Előtag jelöli az adónemet

A 6 számjegyből álló előtagból tudjuk kiolvasni, hogy melyik adónemet érinti a befizetés. Példaként csak néhányról írok:

  • 500240 – hozzáadottérték-adó
  • 500224 – társaságiadó
  • 501163 – gépjárműadó
  • 500259 – munkavállalóktól levont személyi jövedelemadó

A további előtagokat ezen a linken találja kedves olvasóm.

Az előtaggal együtt valahogy így nézhet ki a bankszámla számunk: 500240-8888888888/8180. Ezt a bankszámla számot szükséges konvertálni IBAN formátumra, például itt.

Változó azonosító – az adóbefizetés során használt közlemény

Annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meg tudják különböztetni, melyik adónemre történt az utalás, meghatározott változó azonosítót (szlovákul „variabilný symbol”) szükséges feltüntetni. Szlovákiában egyébként is minden bankátutalásnál kötelező feltüntetni a változó azonosítót.

Az adóhatósággal szemben használt változó azonosító 10 számjegyből áll. Az első kettő határozza meg, hogy adóelőleget fizetünk (11), vagy a végső adókötelességet egyenlítjük ki (17). Majd következik két nulla.

Az ötödik és a hatodik számjegy határozza meg azt az időszakot, amelyhez sorolandó a fizetett adó. Hónapok esetében ez 01-től 12-ig. Negyedévek esetében 41, 42, 43, illetve 44 jelöli az adott negyedévet. Ha egész évre vonatkozó adót utal az adózó, akkor a 99-es kódszámot használja.

Az azonosító végén található az évfolyam száma.

Példaként nézzük a 2021. márciusi hónapra fizetett munkavállalók személyi jövedelemadója utalásánál használt változó azonosítót: 1100032021.

A 2020-as évre fizetett társasági adónál meg következő a változó azonosító jel: 1700992020.

Külföldi bankszámlákról indított utalásoknál mindenképp be kell írni a közleménybe a változó azonosítót. Tanácsos „VS” betűket írni elé, így egyértelmű lesz. Másképp nem tudják az adóhatóságnál beazonosítani, hogy melyik adónemre történt az utalás.

Állandó azonosító az adó utalásánál

Ha szlovák banknál vezetett bankszámláról lesz utalva az adó, fel kell tüntetni az állandó azonosító jelet (szlovákul „konštantný symbol”). Az adó befizetésénél ez a jel 1144. Külföldi bankszámlákról történő utalásnál nem tudok róla, hogy lenne hasonló azonosító kód.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.04.11.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!