Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A bérleti díjakra, a marketinges kiadásokra és a közvetítői jutalékokra vonatkozó szabályozás után ebben a cikkben a nem szerződött országokkal folytatott üzletek költségeinek adóérvényesítésével foglalkozom.

 

 

Nem szerződött országokkal folytatott üzletek költségei

Nem szerződött országoknak a szlovák szakirodalomban azokat az országokat nevezzük, amelyekkel a Szlovák Köztársaságnak nincs két ország közötti megállapodása a kettős adózás elkerüléséről.

Korlátolt adókötelességű személyeknek fizetendő tételek a 16.1-§ értelmében, amelyeknek székhelyük nem szerződött országban van – ide tartoznak például a határon átívelő tanácsadási díjak, licencdíjak, jogdíjak – csak olyan esetben lehetnek adócsökkentő tételek, amennyiben december végéig ki is voltak fizetve, levont 35% adó be is volt fizetve az adóhatóság felé és teljesítve volt a bejelentési kötelesség a 43.11-§, illetve a 44.3-§ értelmében. A decemberi vonatkozású tételeknek is december 31.-ig ki kellett lenni fizetve.

Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése e) pontjában. Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez.

 

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.03.05.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!