Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ebben a részben a bérleti díjakról és ezekhez hasonló díjakról írok.

A bérleti díjakat csupán a kifizetésük után lehet adóköltségként érvényesíteni

20161113_083748

Az ingatlanok, ingóságok bérleti díját, vagy jogdíjakat, szoftverlicenc illetve know-how használatáért fizetendő költségeket csupán abban az esetben lehet adóköltségként érvényesíteni az adott gazdálkodási évben, amennyiben ezek az év végéig ki is lettek fizetve. Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez.
Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése b) pontjában.
Olyan esetben, ha az ingatlan bérbeadásához további szolgáltatások is tartoznak, mint például a takarítás, internet használata, ezek költségei is csak kifizetésük után érvényesíthetők adóalap csökkentő tételként. Hasonlóképpen kell megítélni az energiák költségeit is. Tárgyi eszközök bérbeadása illetve kölcsönzése esetén is ugyanez a feltétel érvényesül.

Olyan esetben, ha a bérleti díjat és a fent említett költségeket természetes személynek fizeti az adóalany, figyelembe kell venni az időbeli elhatárolást is.
Amennyiben valamelyik következő gazdálkodási évben a fent említett tételek ki lesznek fizetve, abban az évben adóalap csökkentő tételként szerepelnek az adózó bevallásában.

A külföldi személyeknek fizetett díjak

A korlátozott adókötelességű adóalanyok Szlovák Köztársaság területéről származó jövedelmei közé tartoznak a következők:
– iparjogvédelem alá tartózó tárgyak, számítógépes programok, makettek, tervek vagy know-how használatáért fizetett díjak
– copyright vagy hasonló jogdíjak
– Szlovák Köztársaság területén található ingatlan és ingóságok bérleti díja
Ezek közös jellemzője az a tény, hogy a tulajdonos (jelen esetben külföldi személy) más személynek teszi lehetővé a felsoroltak használatát megegyezett időtartamra és megegyezett díjazás ellenében.

A jövedelemadó törvény 17.§-a 19. bekezdésének b) pontja vonatkozik olyan költségekre is, amelyeket korlátolt adókötelességű személyeknek fizet a Szlovák Köztársaság adóalanya.

 

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.01.26.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!