Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2016-tól a vállalkozók szélesebb körének elérhető lesz az ingyenes virtuális pénztárgép

A virtuális regisztrációs pénztárgép használatát – mint ingyenes szoftvert a vállalkozók számára 2015. április 1.-től tette lehetővé a szlovák adóhatóság. Eddig csupán azok számára elérhető, akik a 289/2008 számú törvény idei módosítása után kötelesek elektronikus pénztárgépet használni az áruértékesítés, ill. szolgáltatás nyújtás készpénzes fizetése esetében. Ez a legújabb törvénymódosítás főképp a szolgáltatások terén tevékenykedőket érintette.

2016. január 1.-től viszont igénybe vehetik a virtuális regisztrációs pénztárgép alkalmazást azok a vállalkozók is, akik idáig elektronikus regisztrációs pénztárgépet használtak. A virtuális regisztrációs pénztárgép térítésmentesen elérhető az adóhatóság honlapján azok számára, akik nem bocsájtanak ki havonta több mint 1000 pénztárbizonylatot.

Mi szükséges a VRP használatához?

A virtuális elektronikus pénztárgép használatának alapfeltétele az elérhető internet szolgáltatás. Üzemeltethető asztali számítógépen, laptopon vagy akár mobiltelefonon, ill. táblagépen. Kell még a rendszerhez egy nyomtató, amin ki lehet nyomtatni a pénztárbizonylatot.

Hogy lehet hozzájutni?

Vállalkozók kérvényezhetik elektronikus formanyomtatvány által az adóhatóság honlapján vagy a kérelem kinyomtatása után ezt eljuttatják papírformában az adóhatósághoz. A kérvény pozitív elbírálása után az adóhatóság kiadja a vállalkozásnak a pénztárkódot. Majd zárt borítékban kiküldi a hozzáférhetőség kezdeti adatait – kódot és jelszót. Hozzáférhetőség intézhető már most, de csak januárban lehet majd valóban élni az új lehetőséggel és használni.

Bővebb információt az adóhatóság honlapján lehet megtekinteni szlovák nyelven.

Szerző: Janok Júlia, 2015. szeptember 25.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!