ÖN ISMERI A SZLOVÁK PIACI KÖRNYEZET BUKTATÓIT?

Szlovák ÁFA – DPH regisztráció

Külföldi vállalkozásnak általában olyankor szükséges Szlovákiában hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre regisztrálni, ha a teljesítés helye Szlovákiában van és nincs kire átruházni az adófizetési kötelességet. Ilyen helyzet áll elő például az alkalmi árusítás, távértékesítés, építőipari szolgáltatások és határon túli kulturális rendezvények, illetve magánszemélyeknek nyújtott oktatás folyamán.

bővebben

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 4.rész

Az építőipari tevékenységekről szóló cikksorozatom negyedik részében arról írok, hogy milyen esetekben keletkezik a külföldi vállalkozónak építőipari tevékenysége során állandó telephelye Szlovákiában és ez által mik a további kötelességei.

bővebben

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 3.rész

Az építőipari tevékenységekről szóló cikksorozatom harmadik részében arról írok, hogyan kell kiállítani a számlát, ha külföldi vállalkozásként mint szlovák hozzáadottérték-adóra (DPH / szlovák ÁFA) regisztrált adóalany építőipari fordított adózás rezsimben számlázza a szolgáltatását.

bővebben

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 2.rész

Az építőipari tevékenységekről szóló cikksorozatom második részében arról írok, hogy mi mindenre kell odafigyelni, ha felmerül annak a lehetősége, hogy egy magyar vállalkozás Szlovákiai ingatlant építhet, vagy akár felújítási munkákat végezhet egy ingatlanon a Szlovák Köztársaság területén.

bővebben

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 1.rész

A harmonizált hozzáadottérték-adó előírásai alapján az ingatlanon végzett munkák teljesítési helye abban az országban van, amelyben az ingatlan található. Ezért érdemes a magyar vállalkozóknak és a könyvelőiknek a Szlovákiában végzet építőipari munkák esetén tájékozódni a szlovák hozzáadottérték-adó törvény rendelkezéseiről.

bővebben

Hogyan válhat közszférabeli partnerré

Közszférabeli partnerek nyilvántartása egy információs rendszer, amelynek célja, hogy feltárja és átláthatóbbá tegye az állammal kereskedő gazdasági szereplőket, azok tulajdonjogi és igazgatási struktúráit. Ki a közszférabeli partner, és milyen feltételek mellet kerülhet e nyilvántartásba – erről szól a cikk.

bővebben

Törvényes képviselő az egyes cégtípusoknál és milyen a honoráriuma

A cég törvényes képviselője kinevezéssel kerül e tisztségbe és mint olyan nem alkalmazott a cégnél. A státuszát a Kereskedelmi Törvénykönyv határozza meg az egyes cégformák függvényében. Ezzel szemben az igazgatói pozíciót a Munkaügyi törvénykönyv alapján tölti be, tehát ez egy munkaviszony, aminek meg vannak a maga sajátosságai.

bővebben