A magyar munkavállalók szlovák egészségbiztosítása módosult 2018-ban

A szlovák egészségbiztosításról szóló törvény módosítása jelentősen érinti a magyar munkavállalók Szlovákiai egészségbiztosításához való jogosultságát. 2018.01.01.-től csak azok a munkavállalók lehetnek a szlovák egészségbiztosítás részesei, akiknek a havi bruttó jövedelmük eléri legalább a minimálbért.

bővebben

Mit kell tudni a transzferár szabályokról az Ön szlovák vállalkozásával kapcsolatban?

Amennyiben Önnek van egy vállalkozása Magyarországon és egy Szlovákiában, ezt nevezik kapcsolt vállalkozásnak. A kapcsoltság kiterjed a családtagok vállalkozásaira is. Kapcsolt vállalkozásnak minősül továbbá az egyik országban bejegyzett társaság másik országban működő kirendeltsége, leányvállalata, vagy az ott keletkezett adóügyi telephelye. Minden egymás közötti üzletet le kell dokumentálni és a transzferár szabalyokat kell érvényesíteni. Amennyiben nem a szokásos piaci áron volt az ügylet lebonyolítva, módosítani kell az adóalapot. 

bővebben

9 gyakori hiba a határon átnyúló együttműködés lebonyolításánál

A határon átnyúló együttműködés lebonyolításánál fokozottan kell figyelnünk arra, hogy hol van a teljesítés helye és hogy hozzáadottérték-adóval, vagy 0% adóval kell-e kiállítani a számlát. A gyakorlatból összeválogattam 9 leggyakrabban előforduló fölösleges hibát, amelyekre nem árt odafigyelni. A felsorolt helyzetek bármelyik két EU tagállam vállalkozói között történő ügyletekre vonatkoznak.

bővebben

A szlovák adóhatóság elérhetősége – Ön már elektronikusan kommunikál?

Ebben a cikkben megtudhatja, hogy lehet megszerezni a szlovák adóhátoság elérhetőségét, hogy kell regisztrálni a szlovák adóhatóság portálján, megszerezni a hozzáférést az ügyintézéshez, és hogy lehet benyújtani az adóbevallásokat, illetve egyéb dokumentumokat.

bővebben

Szlovák gépjárműadó bevallása és befizetése esedékes január végén

A szlovák gépjárműadó törvény meghatározza, hogy mely vállalkozásra használt gépjárművek után kell adót fizetni. Továbbá meghatározza, hogy ki az adófizető és mely gépjárműveknél mi alapján számítódik az adó. A gépjárműadó törvény környezetbarát, ami azt jelenti, hogy az újabb gépjárművek után a törvény táblázatában megszabott adó mértékétől kisebb összeget kell fizetni, míg a régebbi gépjárművek esetén magasabb adó fizetendő.

bővebben

Könyv vagy e-könyv értékesítés határon túl

Míg egy könyv terméknek minősül, egy e-book, PDF vagy videó letöltése „elektronikus szolgáltatás”, amely teljesen más adózási rezsimben történik. A másik tagállamba magánszemélyeknek értékesített elektronikus szolgáltatásoknál a megrendelő országának a hozzáadottérték-adóját kell felszámítani.

bővebben

Szlovák ÁFA – DPH regisztráció

Külföldi vállalkozásnak általában olyankor szükséges Szlovákiában hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre regisztrálni, ha a teljesítés helye Szlovákiában van és nincs kire átruházni az adófizetési kötelességet. Ilyen helyzet áll elő például az alkalmi árusítás, távértékesítés, építőipari szolgáltatások és határon túli kulturális rendezvények, illetve magánszemélyeknek nyújtott oktatás folyamán.

bővebben